"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

102 jaar na massamoord: Armeniërs herdenken genocide

Armeense organisaties herdenken dit weekend met diverse activiteiten de grootschalige moord op hun volksgenoten, die 102 jaar geleden in het Ottomaanse Rijk plaatsvond. Tussen de 600.000 en 1,5 miljoen christelijke Armeniërs vonden destijds de dood bij zuiveringsacties door het leger van de Jonge Turken. Zoals gebruikelijk leggen de Samenwerkende Armeense Organisaties op maandag 24 april, de startdatum van de genocide, een krans bij het Armeense monument in Assen.

Read more: 102 jaar na massamoord: Armeniërs herdenken genocide

Turkse Raad van State draait confiscatie Armeense kerk terug

surp-giragos1Armeense gelovigen zijn bijeen voor een kerkdienst in de Surp Giragos kerk, de grootste Armeense kerk van het Midden-Oosten.

De Turkse Raad van State heeft een stokje gestoken voor de inbeslagname van de grootste Armeense kathedraal in het Midden-Oosten, schrijft het Armeense weekblad Agos. De Surp Giragos kerk in Diyarbakir, de grootste stad van Zuidoost-Turkije, was één van de zes kerken die in maart 2016 werden geconfisqueerd door de Turkse overheid. De Raad besliste deze maand echter dat de kerk moet worden teruggegeven aan de christelijke gemeenschap.

Read more: Turkse Raad van State draait confiscatie Armeense kerk terug

Memo: Turkse christenen na de staatsgreep

Turkey-Christians1

Door Marie-Thérèse Hengst  

Op 15 juli 2016 werd in Turkije een staatsgreep gepleegd. De coup mislukte echter, en president Recep Tayyip Erdoğan reageerde met zware maatregelen; bijna zesduizend arrestaties, ontslag van drieduizend rechters en wellicht herinvoering van de doodstraf. Verder kondigde Erdoğan de noodtoestand af, waarmee het grootste deel van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens buiten werking werd gesteld. Deze memo gaat in op de vraag in hoeverre de staatsgreep en de nasleep invloed hebben gehad op de positie van christenen in Turkije.

Read more: Memo: Turkse christenen na de staatsgreep

Turkije belooft kerken terug te geven aan christenen

Diyarbakir-fighting1Turkije zegt dat het de kerken en andere gebouwen wil renoveren vanwege de schade die is toegebracht door gevechten tussen het Turkse leger en Koerdische strijders.

Turkije zal de zes kerken in de stad Diyarbakir, die onlangs tot staatseigendom werden verklaard, teruggeven aan de christelijke gemeenschappen. Dat heeft de Turkse ambassade in Nederland namens president Erdogan verzekerd aan Jubilee Campaign. De verklaring kwam nadat Jubilee Campaign op 28 juni een petitie overhandigde aan de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken om aan te dringen op meer godsdienstvrijheid in Turkije.

Read more: Turkije belooft kerken terug te geven aan christenen

Kamerleden ontvangen petitie voor godsdienstvrijheid Turkije

Overhandiging-petitie-TurkijePeter Bronsveld (links) overhandigt 12.921 handtekeningen aan de Buitenlandcommissie en verzoekt hen dringend zich in te zetten voor meer godsdienstvrijheid in Turkije.

Nederland moet er alles aan doen om de godsdienstvrijheid in Turkije te verbeteren en moet bij de Turkse regering aandringen op gelijke rechten voor alle burgers, inclusief de religieuze minderheden. Dat was de dringende boodschap die op dinsdag 28 juni klonk bij de overhandiging van 12.921 handtekeningen aan de Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Hiermee werd de campagne afgerond die Jubilee Campaign in april startte op www.actietegenonrecht.nl.

Read more: Kamerleden ontvangen petitie voor godsdienstvrijheid Turkije

De staat neemt uw kerk in beslag

Doors-locked1

De regering heeft aangekondigd dat alle kerken eigendom worden van de staat. Alle terreinen, gebouwen en bezittingen worden in beslag genomen. Gelovigen mogen nog wel samenkomen, maar de staat is voortaan gerechtigd om op elk moment, zonder opgave van reden, de kerkdeuren te sluiten.

Read more: De staat neemt uw kerk in beslag

Petitie Turkije: bijna 6.000 handtekeningen in eerste week

Diyarbakir-church1Een Armeense geestelijke draagt een wierookbrander tijdens de Paasviering in de Surp Giragos Kerk, die onlangs in beslag werd genomen door de Turkse autoriteiten.

De christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign heeft in één week al bijna 6.000 handtekeningen opgehaald met een petitie tegen de onderdrukking van christenen in Turkije. Aanleiding voor de petitie is de inbeslagname van zes kerken in de zuidoostelijke stad Diyarbakir. Volgens de lokale christenen is deze overheidsmaatregel bedoeld om het christendom in te perken. De petitie, waarin Erdogan wordt opgeroepen om de kerken terug te geven, wordt ondersteund door de ChristenUnie en de SGP.

Read more: Petitie Turkije: bijna 6.000 handtekeningen in eerste week

Petitie: Erdogan, stop onderdrukking van christenen!

Campagnebeeld1

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije, die zich voordoet als bondgenoot van Europa, heeft opnieuw zijn ware gezicht getoond. Op bevel van de overheid zijn op 25 maart alle zes kerken in de zuidoostelijke stad Diyarbakir in beslag genomen en tot staatseigendom verklaard. Het gaat onder meer om de Surp Giragos Kerk, de grootste Armeense kerk van het Midden-Oosten, en een 1700 jaar oude Syrisch-orthodoxe Kerk.

Read more: Petitie: Erdogan, stop onderdrukking van christenen!