"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Rapport: Turkije steunt extremisten in Syrië en Irak

iraq-isis smallDe terreurbeweging ISIS pleegt in Irak gruweldaden onder de bevolking met wapens die onder meer via Turkije verkregen zijn.

Nederland moet onafhankelijk internationaal onderzoek bepleiten naar de rol van Turkije bij de oorlog in Syrië en de steun aan jihadisten in de regio. Terugtrekking van het Nederlandse luchtafweersysteem in Turkije als drukmiddel moet daarbij serieus overwogen worden. Met die dringende boodschap gaan Jubilee Campaign en de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) op maandag 30 juni naar de Tweede Kamer. Zij zullen daar het rapport ‘De betrokkenheid van Turkije bij wandaden in Syrië’ presenteren.

Het rapport verschijnt op een kritiek tijdstip, nu de terreurbeweging ISIS steeds meer delen van Irak inneemt en gruweldaden pleegt onder de bevolking, met wapens die onder meer via Turkije verkregen zijn. 'Turkije heeft  vanaf het begin van de oorlog in Syrië handen en voeten gegeven aan de steun vanuit het Midden-Oosten en het Westen voor de strijders in Syrië’, zegt Peter Bronsveld, directeur van Jubilee Campaign. ‘We zien daar nu het resultaat van; vanuit Irak bereiken ons vreselijke verhalen over ISIS, die massa-executies en onthoofdingen uitvoert en christenen kruisigt.’ De organisaties achter het rapport zijn daarom van mening dat een grondig inzicht in de militaire en financiële steun aan de extremisten via Turkije prioriteit moet krijgen. Dit zou de sleutel kunnen zijn tot de ontwikkeling van een passend beleid ten opzichte van dit conflict. 

Turkije als doorvoerhaven
De beide mensenrechtenorganisaties zijn uitgenodigd door Pieter Omtzigt, Kamerlid namens het CDA, die herhaaldelijk zijn zorgen heeft geuit over de rol van Turkije in Syrië en de mogelijke steun van de regering Erdogan aan jihadisten.  ‘Duizenden jihadstrijders en grote aantallen wapens stromen uit diverse delen van de wereld Syrië en Irak binnen. Turkije functioneert daarbij als doorvoerhaven, ook voor Nederlandse jihadisten die bij terugkeer een gevaar vormen voor onze samenleving.’  

Omtzigt vind de antwoorden van de Nederlandse regering op vele Kamervragen van het CDA en andere partijen ‘onbevredigend’. Hij nodigde daarom in april, samen met Jubilee Campaign en ABM, de Turkse journalist Erkan Metin uit in de Tweede Kamer. Metin schetste aan de hand van een zorgvuldig gedocumenteerd dossier een duidelijk beeld van de actieve en directe steun die Turkije verleent aan extremistische groeperingen in Syrië, waaronder ISIS en al-Nusra. 

‘Geen indicaties voor onderzoek’
Helaas was de reactie van de Nederlandse regering op deze schokkende bevindingen teleurstellend. Zelfs het verzoek van Kamerlid Van Bommel (SP), die pleitte voor extra onderzoek naar een Nederlandse Syriëganger die werd opgepakt met een voorraad chemische wapens, bleek aan dovemansoren gericht. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans beweert ‘niet over indicaties te beschikken’ voor steun van Turkije aan jihadisten. Voor Jubilee Campaign en ABM was dit de aanleiding om een rapport samen te stellen, waarin op basis van talloze documenten, publicaties en artikelen wordt aangetoond dat er sterke bewijzen bestaan voor de betrokkenheid van Turkije bij de gruwelijkheden die plaatsvinden in Syrië.