"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Doodstraf dreigt voor Soedanese voorgangers

Voorgangers-Yen-Michael

Twee voorgangers uit Zuid-Soedan worden al maanden vastgehouden in zusterstaat Soedan. Peter Yen en Yat Michael worden beschuldigd van spionage en het ondermijnen van de staat. In het streng islamitische land staat hierop de doodstraf.

Dominee Michael werd op 21 december gearresteerd, nadat hij in Khartoem een kerkdienst had geleid. Volgens de beruchte Soedanese veiligheidsdienst NISS had hij de overheid beledigd, door in zijn preek te refereren aan de inbeslagname van kerkeigendommen door de autoriteiten. Later werd hij ervan beschuldigd dat hij Soedanese burgers opzette tegen de regering. Pastor Yen werd in januari opgepakt, toen hij bij het ministerie van Religieuze Zaken in Khartoem vragen stelde over de arrestatie van pastor Michael. 

Het proces tegen de christenen is op 15 juni begonnen, maar wordt steeds uitgesteld vanwege gebrek aan bewijs tegen de voorgangers. Hoewel de advocaat van de mannen goede hoop heeft op vrijspraak, is de betrokkenheid van veiligheidsdienst NISS een slecht teken. De dienst krijgt van de Soedanese overheid steeds meer macht en hoeft zich niet te houden aan internationale, nationale en regionale wetten. Agenten van de NISS waren ook degenen die Meriam Ibrahim oppakten toen zij op het punt stond om met haar gezin Soedan te verlaten. Daarna duurde het maanden voordat de christin werd vrijgelaten. 

Onderzoek naar toenemende christenvervolging
Jubilee Campaign maakt zich ernstige zorgen over de toenemende christenvervolging en islamisering in het Afrikaanse land. Kerken moeten het steeds vaker ontgelden; in december werd de kerk waar pastor Michael heeft gepreekt grotendeels verwoest door de autoriteiten. Jubilee Campaign doet momenteel met hulp van plaatselijke contacten onderzoek naar de situatie van christenen in het land. Via de politiek zullen wij blijven hameren op de godsdienstvrijheid waar deze mensen recht op hebben, óók op grond van de internationale verdragen die Soedan zelf heeft ondertekend.