"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Advocaten van Meriam Ibrahim mogen Soedan niet uit

Soedan heeft enkele weken geleden vijf advocaten een uitreisverbod opgelegd. Een andere advocaat beschuldigt hen ervan dat ze het imago van Soedan hebben beschadigd door Meriam Ibrahim te verdedigen, de christelijke moeder van twee kinderen die vals werd beschuldigd van godslastering.

De autoriteiten legden het uitreisverbod op nadat advocaat Iman Hassan een klacht had ingediend bij de Soedanese rechtbank. Zij beschuldigt de verdedigers van Meriam ervan dat ze de zaak van haar hebben afgepakt. Hassan heeft ook een verzoek ingediend bij de rechtbank om de vergunningen van de vijf advocaten in te trekken. Het team dat Meriam verdedigde, is niet christelijk, maar zij ondersteunen wel de rechten van christenen en andere minderheden in Soedan. 

‘De vijf advocaten hebben het imago van Soedan bezoedeld door toe te staan dat mensenrechtenorganisaties druk uitoefenden op de overheid’, schreef Hassan in de aanklacht. Volgens de advocaten heeft de rechtbank die Meriams zaak behandelde het verzoek van Hassan om de vrouw te mogen verdedigen, afgewezen. 

Meriam Ibrahim werd tot de doodstraf veroordeeld nadat ze weigerde om haar geloof in Christus te verloochenen, maar deze straf werd op 23 juni ingetrokken. Dit gebeurde slechts twee maanden nadat Morning Star News het nieuws over de zaak naar buiten bracht, waardoor een storm van internationale protesten ontstond. Meriam mocht Soedan op 24 juli verlaten. 

De advocaten van Meriam zeggen dat de gerechtelijke instanties vooroordelen over hen lijken te koesteren. Eén van hen zegt dat hij verbaasd is over het feit dat de overheid wraak wil nemen voor een zaak die al gesloten is. ‘Wie kan het opnemen tegen de overheid?’ vroeg hij zich af tegenover Morning Star News. 

‘We hebben niet genoeg tijd gekregen om uitleg te geven bij de beschuldigingen die tegen ons zijn ingebracht’, zei één van de andere advocaten. ‘We zijn helemaal niet van plan om het land te verlaten, maar het lijkt erop dat we nu worden ‘teruggepakt’ voor ons werk in de zaak-Meriam.’ 

Aanvallen op Nuba-christenen
Ibrahim, die van Ethiopisch-Soedanese afkomst is, en haar man uit Zuid-Soedan, leefden als donkergekleurde christenen tussen Arabische moslims in Soedan. In dit land zien sommige autoriteiten zwarte mensen en christenen als tweederangsburgers.  

Zwarte, etnische Nuba-christenen hebben met dezelfde minachting te maken, zowel in de Nuba Bergen waar het regeringsleger een rebellengroepering bestrijdt als in Khartoem. In Omdurman, tegenover Khartoem aan de overkant van de Nijl, heeft de politie in juni een christelijke Nubavrouw verkracht. Ze werd samen met verschillende andere mensen gearresteerd tijdens een huwelijksreceptie, zeggen bronnen. 

Een kerkleider die met Morning Star News sprak, bevestigde het incident. De mensen die de bruiloft bijwoonden, gingen naar White Nile Beach in het Hai Al-Mulazmeen gebied, waar de receptie werd gehouden. Daar verrichtte de politie de arrestaties. Op 22 juni werden 34 van de veertig mensen zonder aanklacht vrijgelaten. Vier mannen en twee vrouwen werden echter gedurende de nacht vastgehouden, waarbij één van de vrouwen op 23 juni door een groep mannen werd verkracht. 

De zes christenen werden beschuldigd van het verstoren van de rust – tijdens de bruiloft werden geestelijke liederen in het Arabisch gezongen – waarna ze op 23 juni op borgtocht werden vrijgelaten. Verschillende personen uit de groep van veertig vertelden dat ze tijdens hun detentie werden geslagen, uitgescholden op racistische wijze en bedreigd met seksueel geweld. Onder de gearresteerden waren minstens veertien tieners. 

Bombardementen op kerken
In de Nuba Bergen vernietigde de Soedanese overheid op 16 juli opnieuw een kerkgebouw in de deelstaat Zuid-Kordofan, vertelden bronnen aan Morning Star News. De luchtmacht bombardeerde het gebouw van de Soedanese Kerk van Christus, waarbij het ernstig beschadigd raakte, vertelde een lokale christen. ‘We zijn bedroefd door de verwoesting van de Kerk van Christus in Sabat’, zei hij. 

Het beschadigde kerkgebouw werd vernietigd door de Soedanese luchtmacht tijdens de gevechten in 1989, maar werd daarna gerenoveerd. ‘De Soedanese overheid valt burgers en christelijke instellingen aan in de Nuba Bergen’, zei een andere bron uit het gebied. 

De Nuba bevolking in het Soedanese Zuid-Kordofan denkt dat, na de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011, de overheid erop uit is om naast de rebellen ook de niet-Arabieren en de christenen uit het gebied te verdrijven. President Omar al-Bashir van Soedan heeft gezegd dat het Soedan van na de afscheiding zich meer exclusief zal richten op de islam en de Arabische cultuur. 

Duizenden burgers hebben hun toevlucht gezocht in de grotten van de Nuba Bergen in Zuid-Kordofan, dat grenst aan Zuid-Soedan. De Nuba bevolking beschuldigt de regering in Khartoem al jaren van wandaden, waaronder verwaarlozing, onderdrukking en gedwongen bekeringen tot de islam tijdens de jihad in de jaren ’90. Bovendien kregen zij, als Soedanese burgers aan de noordelijke kant van de grens, bij het vredesverdrag tussen Noord- en Zuid-Soedan in 2005 niet de mogelijkheid om zich af te scheiden. 

Een bommenwerper van de Soedanese luchtmacht vernielde op 6 juli het gebouw van de Episcopale Kerk van Soedan (ECS) in het gebied van Al Atmor, dat ook in Zuid-Kordofan ligt. 

Nuba Reports, een nieuwsdienst uit Zuid-Kordofan, heeft sinds april 2012 1929 bombardementen vastgelegd die door het Soedanese leger zijn uitgevoerd op burgergebieden. 756 daarvan zijn uitgevoerd sinds september 2013. De bommen hebben honderden burgers gedood en verminkt, aldus Nuba Reports.

Bron: Morning Star News