"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Terdoodveroordeelde Meriam vrijgelaten uit Soedanese gevangenis

Meriam released smallMeriam na haar vrijlating, met links haar man Daniel, en om haar heen de mensen die zich hebben ingezet voor haar vrijlating.

Meriam Yehya Ibrahim, de ter dood veroordeelde christin uit Soedan, is vrijgelaten uit de vrouwengevangenis in Khartoum en herenigd met haar man. De rechtbank heeft de aanklachten van overspel en afvalligheid verworpen en beval op maandag 23 juni dat de vrouw en haar twee jonge kinderen direct in vrijheid gesteld moesten worden. Het gezin verblijft voor hun veiligheid op een onbekende locatie. ‘Meriams familie heeft verschillende bedreigingen gekregen en we zijn bang dat iemand hen iets zou willen aandoen’, maakte de advocaat van Meriam bekend.

Meriam Ibrahim werd er vorig jaar door familieleden van beschuldigd dat ze onwettig zou samenleven met een christelijke man. Meriam, van geboorte moslim omdat ze een islamitische vader heeft, zou niet hebben mogen trouwen met Daniel Wani, die een christen is. Toen de hoogzwangere vrouw in de rechtbank vervolgens aangaf christen te zijn, werd ze ook nog beschuldigd van afvalligheid van de islam. De rechter veroordeelde haar tot honderd zweepslagen voor overspel en dood door ophanging vanwege  afvalligheid. Meriam beviel vervolgens in de gevangenis onder erbarmelijke omstandigheden van haar dochtertje Maya. 

Wereldwijde kritiek 
De advocaten van Meriam tekenden direct beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank. Bovendien werd de zaak wereldwijd bekend en tikten verschillende politici de Soedanese regering op de vingers; zo riep minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de Soedanese ambassadeur op het matje. Amnesty International verzamelde wereldwijd bijna een miljoen handtekeningen om onmiddellijke vrijlating van Meriam te eisen.  

Jubilee Campaign bezocht samen met Joël Voordewind van de ChristenUnie en Amnesty International de Soedanese ambassade en overhandigde de ambassadeur een rapport, waarin werd aangetoond dat Soedan met het vonnis rechtstreeks tegen zijn eigen wetten ingaat. Ook zette Jubilee Campaign samen met nog vier christelijke organisaties een schrijfcampagne op, om Meriam een hart onder de riem te steken en de Soedanese autoriteiten te laten zien dat de internationale gemeenschap de zaak nauwlettend in de gaten houdt. De actiewebsite werd in enkele weken tijd meer dan zesduizend keer bezocht. 

Veiligheid en vrijheid
Hoewel Jubilee Campaign erg blij is dat Meriam is vrijgesproken en vrijgelaten, betekent het niet dat de zaak nu voorbij is. Soedan moet verantwoordelijk worden gehouden voor de grove schending van de rechten van Meriam en haar kinderen. Ook moet ervoor gezorgd worden dat Meriam en haar gezin in veiligheid en vrijheid verder kunnen leven. Wellicht betekent dit dat zij naar het buitenland moeten emigreren en asiel verleend moeten krijgen. Jubilee Campaign dankt u hartelijk voor uw betrokkenheid en vraagt u te blijven bidden voor de veiligheid van dit gezin!