"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

‘Meriam Ibrahim komt waarschijnlijk vrij in hoger beroep’

DSC00365 smallAfrika-coördinator Wies van Bemmel van Amnesty (l.), Joël Voordewind van de ChristenUnie (m.) en directeur van Amnesty Eduard Nazarski (r.) spraken dinsdag met de Soedanese ambassadeur over de vrijlating van Meriam Ibrahim.

De ambassadeur van Soedan in Den Haag verwacht dat Meriam Ibrahim, de terdoodveroordeelde christin en moeder van twee kinderen, via de juridische weg zal worden vrijgesproken. Dat liet hij vanmorgen weten in een gesprek met Joël Voordewind van de ChristenUnie, die een rapport van Jubilee Campaign overhandigde waarin Soedan wordt opgeroepen de vrouw zo snel mogelijk vrij te laten. Amnesty International overhandigde tegelijkertijd 130.000 handtekeningen van Nederlanders die willen dat het vonnis tegen Meriam wordt herzien.

‘De Soedanese ambassadeur heeft zelf een juridische achtergrond’, vertelde Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International. ‘Op grond van zijn eigen ervaring verwacht hij dat Meriam bij de behandeling van het beroep dat haar advocaten hebben aangetekend, zal worden vrijgesproken.’ De ambassadeur denkt dat de rechtbank de zaak binnen twee weken in behandeling zal nemen en dat Meriam daarna op korte termijn zal vrijkomen. Volgens Nazarski was de ambassadeur onder de indruk van de vele handtekeningen en gaat hij de internationale druk doorgeven bij zijn regering. 

Tegen de grondwet
Jubilee Campaign heeft met het overhandigde rapport aangetoond dat Soedan met de veroordeling van Meriam tot de doodstraf tegen zijn eigen grondwet ingaat. ‘De grondwet schrijft godsdienstvrijheid en gelijke behandeling voor, en verbiedt marteling en onmenselijke behandeling tijdens de detentie’, vertelt jurist Albert Koop. ‘In het geval van Meriam worden al die wetten, en bovendien de door Soedan ondertekende internationale verdragen, overtreden. De rechter heeft deze beslissing uitsluitend genomen op grond van de islamitische shariawetgeving.’ 

Jubilee Campaign is blij dat de Soedanese ambassadeur een positief vooruitzicht schetst in de zaak van Meriam, maar is ervan overtuigd dat internationale druk voorlopig nodig blijft. ‘In de afgelopen dagen hebben we gezien dat Soedan allerlei trucs uithaalt om deze zaak te sussen’, vertelt Koop. ‘Voor ons is deze zaak echter pas voorbij als Meriam daadwerkelijk op vrije voeten staat.’ Onlangs werd bekend dat Soedan opnieuw een christelijke vrouw heeft gearresteerd vanwege dezelfde aanklachten als in de zaak-Meriam. Jubilee Campaign blijft de situatie in het land daarom nauwlettend in de gaten houden.  

De petitie van Amnesty tekenen voor vrijlating van Meriam kan nog steeds. Ga naar www.amnesty.nl en zet je handtekening! Samen kunnen we ons inzetten voor godsdienstvrijheid.