"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Soedanese Meriam bevalt van dochter in dodencel

meriam-yehya-ibrahim smallEen lichtpuntje voor Daniel en Meriam: het echtpaar heeft een gezonde dochter gekregen.

De Soedanese Meriam Yehya Ibrahim, die veroordeeld is tot de doodstraf vanwege afvalligheid van de islam, is op dinsdag 27 mei bevallen van een gezonde dochter in de vrouwengevangenis in Khartoum. De christelijke vrouw en haar man Daniel hebben het kindje Maya genoemd. ‘Dit is wat goed nieuws in de vreselijke beproeving die Meriam moet doormaken’, vertelde haar advocaat. De rechtbank bepaalde dat de vrouw na haar bevalling honderd zweepslagen zal krijgen vanwege overspel. Wanneer deze straf wordt uitgevoerd, is nog niet bekend.

Sterke vrouw
Intussen komt steeds meer nieuws over de situatie van de Soedanese christin naar buiten. De Britse krant Daily Mail publiceerde een interview met Meriams man Daniel. De man, die een spierziekte heeft en daarom in een rolstoel zit, zegt dat zijn vrouw erg sterk is. ‘Ze is sterker dan ik. Toen ze haar tot de dood veroordeelden, stroomden de tranen over mijn wangen, maar Meriam vertrok geen spier. Dat was zo bijzonder, zeker omdat zij degene is die de doodstraf heeft gekregen.’ Volgens Daniel peinst zijn vrouw er niet over om haar christelijke geloof af te zweren. ‘Ik geef mijn geloof niet op om daarmee mijn leven te behouden’, vertelde ze hem. ‘Ik weet dat ik in leven kan blijven en voor mijn gezin kan zorgen als ik moslim wordt, maar ik moet trouw aan mezelf blijven.’ 

Volgens Daniel zijn de omstandigheden waaronder zijn vrouw en inmiddels twee kinderen gevangen zitten erg slecht. ‘Meriam is het grootste deel van de tijd vastgeketend aan de vloer en mag slechts zelden naar buiten. Ze krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen, wat haar toch al zware zwangerschap nog eens bemoeilijkte. Zij en mijn zoontje hebben al verschillende ziektes opgelopen door de slechte sanitaire voorzieningen.’ Volgens een rapport van Human Rights Watch is de gevangenis overbevolkt en sterven door de onhygiënische omstandigheden veel kinderen die bij hun moeders moeten verblijven. 

Doodsbedreigingen
De moslimadvocaat van Meriam, Mohaned Mustafa Elnour, heeft al doodsbedreigingen gekregen omdat hij de vrouw verdedigt. Hij heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen de veroordeling. Mocht dat niet baten, dan is hij van plan om naar het Hooggerechtshof van Soedan te stappen. ‘Veel mensen willen dat Meriam opgehangen wordt’, vertelde hij aan de Daily Mail. ‘Zelf als ze vrijgesproken wordt, kan ze niet in Soedan blijven. Het zou niet veilig voor haar zijn. Veel moslims hebben verklaard dat ze haar zullen doden wanneer ze wordt vrijgelaten.’ 

De zaak van Meriam staat of valt met het getuigenis van twee mannen die beweren haar broers te zijn, en een vrouw die beweert haar moeder te zijn. Zij hebben Meriam ervan beschuldigd als moslimvrouw samen te leven met een christelijke man. ‘Wij kunnen echter bewijzen dat Meriams moeder al in 2012 is overleven en dat de twee anderen oplichters zijn’, zegt Elnour. ‘Maar het hof is niet geïnteresseerd in ons bewijs.’ De advocaat denkt dat het trio uit is op de goedlopende winkel van Meriam in een winkelcentrum in één van Khartoums buitenwijken. 

Rapport
De campagne van Amnesty voor de vrijlating van Meriam heeft wereldwijd inmiddels meer dan 650.000 handtekeningen opgeleverd. Jubilee Campaign, die de campagne van Amnesty van harte aanbeveelt, wil op korte termijn een rapport aanbieden aan de Soedanese ambassadeur in Den Haag. Hierin wordt onomwonden aangetoond dat Soedan in de zaak van Meriam regelrecht ingaat tegen zijn eigen grondwet en tegen de internationale verdragen die het land heeft ondertekend en geratificeerd.