"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Soedan zet buitenlandse christenen het land uit

Sudan christians smallDe overheid van Noord-Soedan voert de druk op christenen steeds meer op.

Islamitisch noorden voert druk op christenen op  

Drie Zuid-Soedanezen namen in de nacht van 29 op 30 januari een vliegtuig om Soedan uit te komen nadat de autoriteiten hen hadden bevolen het land te verlaten vanwege hun christelijke activiteiten. Het was de zoveelste gebeurtenis in een golf van uitzettingen nu het islamitische regime het land wil ontdoen van het christendom.

Arrestaties
Tientallen buitenlandse christenen hebben de afgelopen maanden de opdracht gekregen om het land te verlaten. Vele anderen zijn naar Kenia gevlucht nu de overheid de druk opvoert door onder andere het vernieuwen van visa te weigeren. De drie christenen die op maandag 28 januari het bevel kregen om Noord-Soedan te verlaten, hebben eerder die maand gevangen gezeten.
De Soedanese overheid had het Zuid-Soedanese echtpaar Anthony en Cecilia Jamu en de Zuid-Soedanese pastor Ismail Bashir het bevel gegeven het land binnen 24 uur te verlaten. Cecilia Jamu werd eerder in januari gearresteerd op beschuldiging van het helpen van Soedanese kerken. Na de arrestatie van Cecilia werd ook haar echtgenoot opgesloten. Hun kinderen moesten ze achterlaten bij vrienden.
Op 7 januari werd ook pastor Bashir opgesloten vanwege zijn betrokkenheid bij een christelijk radiostation dat eigendom is van SudMedia (een Zuid-Soedanese organisatie, red.). De overheid vermoedde dat het radiostation banden had met de Koreaanse pastor Kang Bomjin, die samen met zijn vrouw op 10 december was uitgezet vanwege hun christelijke activiteiten. Voor zijn deportatie was Bomjin eigenaar van een boerderij, die door de Soedanese inlichtingendienst in beslag werd genomen. De pastor werd gedwongen om zijn koeien, schapen en andere dieren te verkopen tegen bodemprijzen.  
Een andere buitenlandse christen, de Oegandees Ronald Ssemuwemba, woonde op het land van Bomjin. De Soedanese autoriteiten beschuldigden ook hem van christelijke activiteiten en arresteerden en mishandelden hem begin januari. Ze namen zijn paspoort, laptop en mobiele telefoon in beslag voordat ze hem bevel gaven het land te verlaten. Ssemuwemba, die vijf jaar op een studentenvisum in Soedan had gewoond, dook onder bij vrienden. Hij werd echter gevonden en op 5 januari het land uitgezet.  

Alarmerend  
‘De sfeer voor christenen in Soedan is alarmerend en beangstigend’, vertelde een christelijke bron uit Khartoum. ‘De repressie waarmee buitenlanders te maken krijgen als ze ervan verdacht worden christen te zijn, is zorgwekkend.’ De christen, die net als anderen anoniem wil blijven vanwege veiligheidsredenen, vertelde dat de overheid de visa van veel buitenlandse christenen weigert te vernieuwen. Soedan staat geen zendelingenvisa toe, en degenen die het land zijn uitgezet, verbleven er op toeristen-, werk- of hulpverleningsvisa. Volgens bronnen zijn er behalve Zuid-Soedanese mensen ook Amerikanen, Europeanen en Zuid-Koreanen uitgewezen.
De regering van president Omar al-Bashir, die gezocht wordt vanwege misdaden tegen de menselijkheid, heeft aangegeven dat het voor buitenlanders moeilijker zal worden om een visum te vernieuwen. Ook herhaalde hij het Soedanese beleid dat alle buitenlanders die in Soedan aankomen zich binnen 24 uur moeten laten registreren bij het immigratiekantoor.  
Een bron bij de Keniaanse regering vermeldt dat buitenlandse kerkwerkers, vooral Westerse blanken, Soedan op korte termijn en in hoog tempo verlaten. De meesten van hen gaan in eerste instantie naar Kenia.  

Sharia
Intimidatie, geweld en arrestaties van christenen zijn volgens berichten verhevigd sinds de afscheiding van Zuid-Soedan in juli 2011. Bashir zwoer toen dat hij een strengere versie van de sharia zou invoeren en alleen de islamitische cultuur en de Arabische taal zou erkennen. Zuid-Soedanezen werd bevolen het land te verlaten na de afscheiding, maar duizenden zijn gestrand in het noorden vanwege baanverlies, armoede, vervoerbeperkingen en etnische conflicten in Zuid-Soedan.
Zuid-Soedanese christen in het noorden hebben steeds meer te maken met vijandigheden vanwege hun etnische afkomst en hun geloof. Op 19 december arresteerden veiligheidstroepen ten minste vier medewerkers van het eerder genoemde bedrijf SudMedia, dat christelijke muziek en films produceert. De medewerkers werden ondervraagd omdat de manager van het bedrijf, Nehemiah Lopai, Zuid-Soedanees en christen is. Het personeel werd de volgende dag weer vrijgelaten.  

Scholen dicht
Daarnaast hebben de autoriteiten in de hoofdstad Khartoem de sluiting van twee christelijke scholen bevolen. Op 3 januari kwamen drie veiligheidsagenten op het door christenen geleide Aslan Education Center for English, arresteerden drie medewerkers en ondervroegen hen over het evangeliseren onder moslims. In elk geval twee van hen werden geslagen tijdens de ondervragingen en werden gewaarschuwd niet over het incident te spreken met Westerse media of kerken.  
De leider van het centrum was al gearresteerd en uitgezet naar de Verenigde Staten op verdenking van het uitvoeren van christelijke activiteiten. Alle voorzieningen en bezittingen van het centrum, waar Engelse les werd gegeven aan zo’n vijfhonderd volwassenen in Khartoem, werden in beslag genomen door veiligheidsagenten.
Ook een basisschool in Khartoem die geleid wordt door Aslan Associates, de Nile Valley Academy, wordt aan het einde van het schooljaar in april gesloten. De overheid was erachter gekomen dat de school geen lesgaf in de islamitische godsdienst en dat jongens en meisjes gezamenlijk les kregen.  

Geen kerst
De afscheiding heeft nog meer veranderingen gebracht. Tot schrik van de christenen werd Kerst in 2012 niet meer gezien als officiële feestdag. Ook hebben kerkleiders geklaagd over het feit dat de toestemming voor een ‘Kerstmars voor Jezus’ werd ingetrokken een dag nadat die was verleend. ‘Dit jaar hebben ze ons het Kerstfeest voor de eerste keer onthouden sinds de afscheiding in 2011’, vertelde een bron. Volgens de bron heeft de overheid alleen verklaard dat de situatie in het land dit soort marsen niet toelaat. ‘Ze hebben de mars op het laatste moment verboden, toen alle voorbereidingen al getroffen waren.’  

Bron: Morning Star News