"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Vijftien doden bij aanval op christelijke dorpen Nigeria

Slachtoffer-FulaniDeze jongen overleefde een aanval door Fulani Herdsmen. Hij hield er 'slechts' een litteken aan over, maar sommige dorpsgenoten werden bij de aanval vermoord.

Fulani Herdsmen hebben opnieuw een voornamelijk christelijke boerengemeenschap aangevallen. In de vroege morgen van 2 april vielen de militanten enkele dorpen in Benue State (Centraal-Nigeria) binnen en vermoordden minstens vijftien mensen. Vele anderen zijn vermist en verschillende huizen, hutten en akkers zijn verwoest.

De belagers vielen eerst het dorp Ikyoawen binnen, waar ze vier mensen vermoordden en huizen in brand staken, vertelde een lokale bron aan de media. ‘Daarna vielen ze Nzaav en Alaba binnen, waar de Fulani Herdsmen elf mensen in stukken hakten en verschillende huizen in brand staken.’  

‘Hoewel de getroffen dorpen zijn verlaten, zijn we in de bossen nog steeds op zoek naar vele vermisten, waaronder vrouwen en kinderen. We realiseren ons dat de aanvallers de vernielde dorpen zonder tegenstand in bezit hebben genomen. Op dit moment staan er nog verschillende huizen in brand.’  

Criminele elementen
Maar de nationale coördinator van Miyetti Allah, een belangengroep voor Fulani Herdsmen, weerspreekt dat de herders betrokken waren bij de aanslag. ‘Als er iets is gebeurd, dan is dat zeker het werk van criminele elementen die de pogingen van de overheid om vreedzame co-existentie te waarborgen, willen dwarsbomen’, zei Alhaji Garus Gololo.  

De aanval is bevestigd door de politie, die verklaarde dat er tot nu toe twee lichamen zijn gevonden in de getroffen gemeenschappen.  

Aanslag op markt  
Het is nauwelijks twee weken geleden dat een markt in Zaki Biam werd aangevallen, waarbij minstens zeventien mensen omkwamen. Dit zijn slechts de laatste incidenten in een geweldsspiraal die al honderden levens heeft geëist in Benue en andere deelstaten in de ‘Middle-Belt’ van Nigeria.

Bron: World Watch Monitor