"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Nigeria: Geef hun land!

Plannen-bouw-dorp1Mark Lipdo van Stefanos Foundation en de leiders van ‘ons kamp’ in Abuja bestuderen de plannen voor de bouw van een dorp voor 615 gevluchte families.

Begin maart waren we terug in Nigeria. Het was een bijzonder bezoek. We werden begroet door blije en hoopvolle mensen. In de afgelopen maanden is er een belangrijke kentering gekomen in het leven van de ruim vierduizend mensen in het kamp in Abuja. De achterban van Jubilee Campaign heeft eind 2016 namelijk voldoende geld ingezameld om voor deze gezinnen een stuk land te kopen waar een huisje op wordt gebouwd.

Het bezoek was ook emotioneel. We ontmoetten de mensen die we in de afgelopen jaren hebben gered uit de gevarenzone in Noord-Nigeria, waar christenen het leven onmogelijk wordt gemaakt door de extremistische organisatie Boko Haram. De wanhoop in de ogen van de vluchtelingen die in onze kampen arriveren en de gruweldaden waarover ze vertellen, blijven me waarschijnlijk voorgoed bij.  

Waterputten, daken en landbouwgrond
Toen we aankwamen, waren de mannen bezig met het kaal maken van het land. Voor het bouwen van de muren is geen geld nodig, omdat Nigerianen traditioneel met klei werken. Zonder water kan er echter niet gebouwd worden, dus na ruggespraak met vrienden uit onze achterban konden we het volle bedrag voor drie benodigde waterputten toezeggen. De volgende uitdaging is om materiaal voor de daken beschikbaar te stellen. Die moeten geplaatst zijn voordat het regenseizoen losbarst.

Een andere missie is om voor landbouwgrond te zorgen. Nagenoeg zonder uitzondering gaat het hier namelijk om boeren die prima voor zichzelf kunnen zorgen, zolang ze toegang hebben tot grond, water en zaad. De aanschaf van 500 hectare land is op dit moment te ambitieus. Daarom willen we het land een jaar lang pachten met het recht op koop, zodat we intussen de tijd hebben om de koopsom bij elkaar te brengen.  

Als we hun land kunnen bieden, hebben ze vanaf het eerstvolgende oogstseizoen geen humanitaire hulp meer nodig!  

Jubilee Campaign is van mening dat het vluchtelingenprobleem in Nigeria oplosbaar is. Nigeria heeft voldoende land om alle boeren van inkomen te voorzien. In de week van 15 mei mogen we onze aanpak aan de presidentiële commissie presenteren als strategie die mogelijk landelijk uitgerold kan worden. Ook zijn we door verschillende gouverneurs in het noorden uitgenodigd tot samenwerking. Bijzonder, omdat het hier gaat om moslimleiders die ervan overtuigd zijn geraakt dat wij ook voor hen oplossingen kunnen bieden.  

We nodigen u uit om deel te worden van dit hoopgevende project. Helpt u mee om de vluchtelingen binnenkort te verrassen met voldoende materiaal voor de daken op hun huisjes?

In Zijn Genade en Vrede,  

Peter Bronsveld

P.s. De ruwe videobeelden die we hebben geschoten, wil ik u niet onthouden. Klik HIERvoor een compilatie.