"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

Bondsdag hoort Irakese vrouwen over toekomst christendom

AngelDe christelijke Angel (16) uit Irak kijkt uit over Berlijn. Ze vertelde de Bondsdagleden dat ze weinig hoop heeft op een goede toekomst in haar land.

Een delegatie van christelijke Irakese vrouwen heeft op 24 maart de Duitse Bondsdag toegesproken over de vraag of het christendom in hun land nog toekomst heeft. Zij werden begeleid door Jubilee Campaign, die door het interkerkelijk discussieforum Stephanuskreis was uitgenodigd om de situatie van Irakese minderheden te bespreken. Zo’n 24 gasten, waarvan ongeveer twaalf parlementsleden, luisterden naar de persoonlijke en soms emotionele verhalen van de vrouwen.

Read more: Bondsdag hoort Irakese vrouwen over toekomst christendom

Marokko schaft doodstraf voor afvallige moslims af

morocco-christians1Marokkaanse moslims zullen voortaan niet meer de doodstraf krijgen, wanneer zij zich bekeren tot het christendom.

Marokko hoeft afvallige moslims niet de doodstraf te geven. Het Hoge Religieuze Comité van Marokko, dat de bevoegdheid heeft om fatwa’s uit te spreken, heeft een eerdere uitspraak ingetrokken en zegt dat moslims nu van geloof mogen veranderen. In 2013 vaardigde het Comité nog een fatwa uit om de doodstraf op te leggen aan moslims die de islam verlaten. De fatwa werd overigens nooit ingevoerd, omdat het religieuze orgaan slechts een adviserende functie heeft. Het schetst echter wel de moeite die Marokkaanse ex-moslims ervaren.

Read more: Marokko schaft doodstraf voor afvallige moslims af

Filmavond: hoop op vrede tussen christenen en moslims

De-Apostel1

Is er hoop dat christenen en moslims ooit in vrede zullen samenleven, zonder dat één van beide groepen wordt vervolgd? Volgens de film ‘De Apostel’ is die hoop er inderdaad, al kan daar veel strijd aan voorafgaan. Op 3 februari vertoont de vrijwilligersgroep van Jubilee Campaign deze film in Zierikzee, en nodigt iedereen van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Read more: Filmavond: hoop op vrede tussen christenen en moslims

Het kruis is terug in Qaraqosh

Kruis-QaraqoshSoldaten gebruiken hout uit een door IS vernielde kerk in Qaraqosh om een kruis te timmeren en op het dak van de kerk te plaatsen.

‘IS heeft christenen niet overwonnen’  

Kerken zijn vernield of verbrand. Lege kogelhulzen op binnenplaatsen zijn stille getuigen van de trainingen die IS-strijders hier kregen. Begraafplaatsen zijn op grove wijze beschadigd, en op muren zijn aanstootgevende teksten gekalkt. Eén van onze collega's bracht eind vorig jaar een bezoek aan het onlangs van IS bevrijde Qaraqosh in Noord-Irak en beschrijft wat ze er aantrof.

Read more: Het kruis is terug in Qaraqosh

Christenen in hoogst aantal landen gevangen om geloof

Meriam-in-cel1Meriam Ibrahim, een Soedanese christin, zat in 2014 maandenlang in de dodencel omdat ze schuldig zou zijn aan afvalligheid van de islam.

In 2016 hebben drie landen – Noord-Korea, China en Iran – duizenden gelovigen gevangengezet op grond van wetten die hun fundamentele recht op vrijheid van godsdienst en overtuiging verbieden of beperken. Dit is de conclusie van een rapport van Human Rights Without Frontiers (HRWF), waarin 24 landen onder de loep worden genomen. Vooral christenen hebben het volgens de lijst zwaar te verduren.

Read more: Christenen in hoogst aantal landen gevangen om geloof

Celstraf voor Nepalese christenen na gebedsgenezing

Nepal-kerkEen ernstig geesteszieke vrouw werd genezen nadat enkele christenen voor haar hadden gebeden. De gelovigen zijn beschuldigd van geweld en hekserij.

Een Nepalese rechtbank heeft vier christenen schuldig bevonden aan ‘geweld’ en ‘hekserij’ tegen een ernstig geesteszieke vrouw, die zij wilden genezen. Hoewel de vrouw voor de rechtbank getuigde dat haar mentale problemen voorbij zijn sinds de christenen haar hebben geholpen, werden de gelovigen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Een vijfde christen werd onschuldig bevonden en is na de hoorzitting in het district Salyan in West-Nepal vrijgelaten.

Read more: Celstraf voor Nepalese christenen na gebedsgenezing

Aartsbisschop van Mosul bezoekt Tweede Kamer

Petros-Mouche-of-Mosul1Aartsbisschop Petros Mouche van de Syrisch-Katholieke kerk vluchtte met vele christenen uit Mosul toen IS de stad binnenviel.

Op dit moment woedt de slag om Mosul, Irak. Na meer dan twee jaar bezetting door IS proberen verschillende groepen IS uit Mosul te verjagen. Aartsbisschop Petros Mouche (Syrisch-Katholieke kerk) vluchtte met vele christenen uit Mosul toen IS de stad binnenkwam. Op 14 december zal Pieter Omtzigt (CDA) hem in een openbare vergadering ontvangen, waar hij zal vertellen wat er met christenen in Irak de afgelopen jaren is gebeurd. De bijeenkomst is toegankelijk voor publiek.

Read more: Aartsbisschop van Mosul bezoekt Tweede Kamer

Nepalese rechtbank spreekt acht christenen vrij

Nepal-Charikot-earthquake1Christelijke hulpverleners werden opgepakt na het geven van traumahulp aan kinderen in Charikot, een dorp dat zwaar werd getroffen door de aardbeving in 2015.

Acht Nepalese christenen, die ervan werden beschuldigd dat ze kinderen tot het christendom wilden bekeren, zijn op dinsdag 6 december vrijgesproken van de aanklacht. Het hof oordeelde dat alle aanklachten komen te vervallen en dat het borggeld moet worden teruggegeven aan de christenen. De zeven mannen en één vrouw werden in juni gearresteerd.

Read more: Nepalese rechtbank spreekt acht christenen vrij

Doe mee aan #RedWednesday!

Red-Wednesday-website

Sta op voor geloven in vrijheid en doe op woensdag 23 november mee aan #RedWednesday! Meer dan driekwart van de wereldbevolking woont in landen waar godsdienstvrijheid wordt ingeperkt. Van Bangladesh tot Birma, van Syrië tot China en van Nigeria tot Noord-Korea lijden gelovigen onder genocide, vervolging of discriminatie. Laat op #RedWednesday zien dat hun lijden niet wordt vergeten!

Read more: Doe mee aan #RedWednesday!

‘Geschiedenis van Irakese christenen moet worden erkend’

Conferentie-EP-Irak blur1Een conferentie in het Europees Parlement over de toekomst van christenen in Irak leverde bijzondere ontmoetingen en gesprekken op.

In oktober organiseerde Jubilee Campaign een conferentie in het Europees Parlement om aandacht te vragen voor de toekomst van christenen in Irak. ‘Hoe kunnen wij hun voortbestaan waarborgen in de bakermat van het christelijk geloof?’ was de vraag die centraal stond. Maar minstens zo interessant als de conferentie waren de ontmoetingen die daaromheen plaatsvonden. Onze collega Mirjam Bos vertelt over drie christelijke jongeren uit Irak, met wie zij enkele dagen optrok.

Read more: ‘Geschiedenis van Irakese christenen moet worden erkend’