"Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die
slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt."
Hebreeën 13:3

LOBBYEN BIJ DE VN
JURIDISCHE DIENSTVERLENING
NETWERKEN

‘Mijn nicht is uitgehuwelijkt aan een IS-leider’

Mirjam vluchtelingen-Irak2Irakese christenen die in vluchtelingenkampen verblijven deelden hun schrijnende verhalen met onze collega.

Onze collega Mirjam heeft onlangs een bezoek gebracht aan enkele vluchtelingenkampen in de stad Erbil in Iraaks Koerdistan. Ze ontmoette veel christenen, die in caravans, kleine kamers of soms een appartement wachten tot IS wordt verdreven uit hun dorpen. Een greep uit de schrijnende – maar soms ook hoopvolle – verhalen die Iraakse christenen aan Mirjam hebben toevertrouwd.

Read more: ‘Mijn nicht is uitgehuwelijkt aan een IS-leider’

Achtergrondrapport over Europa en de vluchtelingencrisis

Kamp-LesbosIn een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos wachten talloze vluchtelingen op behandeling van hun asielaanvraag - of op deportatie naar Turkije.

De oorlog en onrust in Syrië en Irak bracht een grote stroom met asielzoekers naar Europa op gang. De toestroom van mensen is zo groot, dat EU-landen het aantal asielaanvragen niet efficiënt kunnen verwerken. Ook voedt de vluchtelingenstroom de angst voor moslimterrorisme en islamofobie. Met het Background Report on Refugee Crisis in Europe zet Jubilee Campaign een aantal feiten op een rij om een beeld te krijgen van de situatie. Dit artikel is een samenvatting van het rapport, dat u onderaan het artikel kunt downloaden.

Read more: Achtergrondrapport over Europa en de vluchtelingencrisis

Cursus biedt gevluchte Irakese christenen perspectief

Mirjam vluchtelingen-IrakOnze collega (midden) heeft in Irak veel ontheemde christenen ontmoet, die ernaar snakken om via een cursus of bijscholing weer aan het werk te kunnen.

Wat de toekomst gaat brengen, is onzeker voor de 23-jarige Merna. Vroeger woonde zij in het christelijke dorp Karakosh in Noord-Irak, waar zij studeerde voor Vertaler Engels. Nu is haar dorp overgenomen door IS en is ze met haar familie gevlucht naar Erbil in Iraaks Koerdistan. Daar woont Merna in een vluchtelingenkamp en slaapt ze met zes familieleden in één kamer. Privacy is er niet.

Read more: Cursus biedt gevluchte Irakese christenen perspectief

Vluchtelingen zijn slachtoffer van EU-deal met Turkije

Refugee-camp-Turkey1Door de erbarmelijke omstandigheden in Turkse vluchtelingenkampen proberen veel mensen naar Europa te komen.

Vier weken geleden maakte de Europese Unie bekend dat Griekenland asielzoekers en migranten mag terugsturen naar Turkije. In ruil daarvoor krijgt Turkije niet alleen miljarden voor de opvang van vluchtelingen, maar worden ook de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap hervat. De EU-Turkije deal staat echter al vanaf dag één onder druk, zeker nu de geruchten aanhouden dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar het levensgevaarlijke Syrië. Een analyse van de overeenkomst door jurist Marie-Thérèse Hengst toont aan dat de EU vooral pragmatisch te werk gaat en de naleving van de mensenrechten op het tweede plan stelt.

Read more: Vluchtelingen zijn slachtoffer van EU-deal met Turkije

Europese christenpolitici helpen hun Irakese collega’s

Crisis-M-O Iraq-parliament1Voor de christelijke bevolkingsgroep in Irak is het cruciaal om hun stem op politiek niveau te laten horen.

Falah is een christelijke politicus uit Irak. Hij is één van de weinige christenen die lid zijn van het centrale parlement in Bagdad. Omdat Irak voor 99 procent uit moslims bestaat, is het voor de christelijke bevolkingsgroep moeilijk om hun stem te laten horen. Toch is dit cruciaal, omdat alleen op politiek niveau bescherming en rechten voor minderheden vastgelegd kunnen worden. Daarom werkt Jubilee Campaign mee aan het creëren van een ontmoetingsplatform, waar christenpolitici uit Europa en Irak ervaringen en informatie kunnen delen.

Read more: Europese christenpolitici helpen hun Irakese collega’s

‘Angst voor bootvluchtelingen is niet nodig’

GezinDe meeste bootvluchtelingen komen uit Afghanistan, Syrië en Irak: landen waar gezinnen niet meer veilig kunnen leven door de oorlog die er woedt.

Mirjam Bos, jurist bij Jubilee Campaign, heeft begin oktober noodhulp verleend aan bootvluchtelingen die aankomen op het Griekse eiland Lesbos. Een heftige ervaring, maar óók een heel leerzame. ‘Ik kan nu zeggen dat ik een redelijk compleet beeld heb van wie de bootvluchtelingen zijn en waarom zij naar Europa komen. Deze informatie, die ik samen met een collega zal bewerken tot een rapport, kan wat mij betreft een waardevolle bijdrage leveren aan het vluchtelingendebat in Nederland.’

Read more: ‘Angst voor bootvluchtelingen is niet nodig’

Blog - ‘Er werd geschreeuwd, gegild en met stokken gezwaaid’

Rij-vluchtelingenBijna dagelijks komen duizenden vluchtelingen aan op het Griekse eiland Lesbos.

Onze collega Mirjam is naar Griekenland vertrokken om noodhulp te verlenen aan bootvluchtelingen en onderzoek te doen naar onder meer hun herkomst, religie en reden voor migratie. Zij houdt dagelijks een blog bij over haar ervaringen.

Vandaag ben ik in één van de grootste kampen op Lesbos geweest. Daar worden de vluchtelingen geregistreerd, waarna ze met een boot naar Athene worden gebracht. Ik wilde met eigen ogen zien hoe het er daar aan toe ging. Er waren twee kampen: één voor de Syriërs, en één voor de andere nationaliteiten. Het Syrische kamp zag er redelijk uit, maar in het andere kamp was het één grote ellende.

Read more: Blog - ‘Er werd geschreeuwd, gegild en met stokken gezwaaid’

Blog - Mensen zoals jij en ik

Liesbeth-met-Irakees-meisjeOnze collega Mirjam ontmoette een meisje uit Irak, dat voor dokter studeerde tot de universiteit werd gebombardeerd.

Onze collega Mirjam is naar Griekenland vertrokken om noodhulp te verlenen aan bootvluchtelingen en onderzoek te doen naar onder meer hun herkomst, religie en reden voor migratie. Zij houdt dagelijks een blog bij over haar ervaringen.

Ik ben naar Griekenland gegaan om te ontdekken wie de bootvluchtelingen zijn. Waar komen ze vandaan, waar willen ze naartoe, waarom zijn ze gevlucht? Zijn ze christen, moslim of yezidi? Ik begin er echter steeds meer achter te komen dat velen helemaal niet zoveel verschillen van jou en mij. Het enige verschil is dat hun thuisland getroffen is door een oorlog.

Read more: Blog - Mensen zoals jij en ik

Veelgestelde vragen over Project Bootvluchteling

brood-uitdelen1Vrijwilligers delen brood uit aan vluchtelingen die net zijn aangekomen op de Griekse kust.

Jubilee Campaign krijgt veel vragen over 'Project Bootvluchteling'. Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen. Heeft u meer vragen? Mail gerust naar redactie@jubileecampaign.nl!

Read more: Veelgestelde vragen over Project Bootvluchteling

Blog - ‘Take your family on a boat ride!'

refugees-in-boat1Mannen, vrouwen en kinderen komen aan bij de Griekse kust na een hachelijke tocht over zee in een rubberboot.

Onze collega Mirjam is naar Griekenland vertrokken om noodhulp te verlenen aan bootvluchtelingen en onderzoek te doen naar onder meer hun herkomst, religie en reden voor migratie. Zij houdt dagelijks een blog bij over haar ervaringen. 

‘Take your family on a boat ride, it’s fun!’ De tekst op een bord bij een auto- en bootverhuur op het eiland Lesbos bezorgt me even kippenvel. Het klinkt zo ongevoelig. Terwijl dagelijks duizenden vluchtelingen hun leven wagen om in gammele bootjes de zee tussen Turkije en Griekenland over te steken, worden hier toeristen uitgenodigd om op hetzelfde water een leuk dagje uit te beleven.

Read more: Blog - ‘Take your family on a boat ride!'